Linux Dosya Sistemi: Yapısı ve Temel Kavramlar

MG Yaşı
2 Ay 1 Gün
Konular
224
Linux dosya sistemi, işletim sisteminin temel yapı taşlarından biridir ve diğer işletim sistemlerinden farklı olarak hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Tüm dosya ve dizinler, tek bir kök dizin (/) altında organize edilir. Bu yapı sayesinde dosyalara erişim ve yönetim işlemleri daha düzenli ve mantıklı bir şekilde gerçekleştirilir.

Linux’ta her şey bir dosya olarak temsil edilir; klasörler, cihazlar ve hatta süreçler bile dosya sisteminde yer alır. Bu, kullanıcıların ve uygulamaların sistem kaynaklarına tutarlı bir şekilde erişmesini sağlar. Dosya izinleri, sahiplik ve gruplar, güvenliği sağlamak için önemli bir rol oynar. `r` (okuma), `w` (yazma) ve `x` (çalıştırma) izinleri ile kullanıcıların dosyalara erişimi kontrol edilebilir.

Linux dosya sistemi farklı türlerde olabilir: ext4, XFS, Btrfs gibi. Ext4, stabil ve yaygın olarak kullanılırken, Btrfs gelişmiş özellikler ve snapshot desteği sunar. Dosya sistemi yönetimi, disk bölümlendirme, mount ve unmount işlemleri ile gerçekleşir. `df` ve `du` komutları ile disk kullanımını takip etmek mümkündür.

Sonuç olarak Linux dosya sistemi, hiyerarşik yapısı, izin mekanizmaları ve esnekliği sayesinde hem kullanıcılar hem de sistem yöneticileri için güçlü ve güvenli bir platform sunar.

Geri